Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/vhosts/concepticmimarlik.com/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 673 Statik Proje Nedir | CONCEPT İÇ MİMARLIK

Statik Proje Nedir

iç mimarlık

Yapıyı oluşturan iki temel proje vardır. Bunlardan birisi mimari proje diğeri ise statik proje olarak karşımıza çıkar. Mimari projenin hedefi yapıyı kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına göre planlanmaktır. Statik projenin hedefi ise mimari projenin hayata geçirilmesi suretiyle uygulama aşaması olarak görülmektedir.

  Binanın bütün yapı elemanlarının hesaba katılmak suretiyle bir krokisinin çıkarılması statik projedir. Malzeme ağırlığı, dayanıklılık ve ölçüsünün hesaba katılması suretiyle oluşturulacak yapının öncelikle genel statik proje çizimi yapılmaktadır. Amacı ise; sapma payını en aza indirmek suretiyle inşa edilecek yapıyı henüz tamamlanma görmektir. Bu öngörü işlemi sayesinde ileride karşılaşılacak sorunlar önlenmesi hedeflenmektedir.

  Statik Proje Hazırlık Aşamaları

  Kısa bir dille anlatılamayacak kadar uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Kirişlerin eksen eğikliğinden yer döşemelerinin kalınlığına tüm detaylı inceleme aşamaları burada hesaplanmak suretiyle çizime dahil edilir. İnşa edilecek yapı ihtiyaç talebini karşılayacak mekan ve bunların birbiri ile ilişkileri, dış görüntüleri, oranları en ince ayrıntısına kadar projeye dahil edilir.

  Şayet yapı farklı katlarda ise bu katlara göre ayrı ayrı kat planları çizilir. Kat planı çizimi içerisinde tüm duvarlar, merdivenler, kapılar, pencereler, kaplama türleri ölçüleri detayları ile birlikte mevcuttur. Kat planları döşeme üzerinden kesilmek suretiyle aşağı baktığı yön olarak ifade edilir. Mimari proje içerisine taşıyıcı sistem adı verilen kolon, kiriş ve döşeme girmez. Taşıyıcı sistem de yine statik proje kapsamında projelendirilir.

  Statik Proje Neleri Kapsar

  Statik proje mimari projeye uygun olacak şekilde inşaat mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır. Yapının büyüklüğü ve özelliği olarak isimlendirilen yığma, çelik, betonarme ve benzeri yapı türlerinde taşıyıcı sistemlerini göstermektedir. Tüm kat planları, çatı planları, bunların kesit ve detaylarının hesaplanması işlemi de yine statik projelendirme işlemidir. Yapılan bu hesaplarda zeminin temel ve yapı etkileşimi, fiziksel parametreleri, temel tasarım belirlemesi hizmetleri Bakanlık tarafından yayımlanmış olan “zemin ve temel etüdü raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar” çerçevesinde uyumluluk esasına göre hazırlanmaktadır.

  Statik Proje Yetki Belgesi

  İnşaat mühendisleri odası tarafından yetki belgesine sahip statik proje firmaları tarafından statik proje hazırlanabilir. Proje mimar koordinatörlüğü dahilinde statik, mekanik, mimari ve elektrik projeleri kapsamında hazırlanmak suretiyle belediye onayına sunulabilmektedir. Aksi takdirde proje onayı alınamamaktadır.

  Statik Projenin Yapısı Nasıldır?

  Statik proje yapısı taşıyıcı sistem malzemelerine göre değişiklik göstermektedir. Yapı çelik ya da betonarme ise proje yapısı da buna göre şekillenir. Genel olarak kolon aplikasyonu, döşeme ve kiriş açılımı, temel pafta, döşeme teçhizat planı ve tüm bunların hesap dökümleri olmak üzere demir çapı ve boyu adedi bulunulan noktalar proje içerisinde bulunmaktadır. Projeyi hazırlayan firma antetli paftalar üzerine kapak sayfası bilgisi halinde sunum yapar. Kapak sayfasında proje yapı ve sahibine ait bilgiler bulunmaktadır. Statik projenin hazırlık aşaması meşakkatli bir süreçtir doğru okunması da amaca hizmet etmek açısından önemli bir noktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM

Yenilikçi İç mimarinin en hızlı , en kaliteli geridönüşümü için bizimle hemen iletişim kurun.